Menu
EUR
Wat is een goede mtb helm?

Wat is een goede mtb helm?

Een goede MTB-helm is er een die aan verschillende belangrijke kenmerken voldoet om je hoofd effectief te beschermen tijdens het mountainbiken. Hier zijn enkele kenmerken om op te letten bij het kiezen van een goede MTB-helm:

1. Veiligheidstechnologie: Zoek naar helmen met geavanceerde technologieën zoals MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) of vergelijkbare systemen die extra bescherming bieden tegen draaikrachten bij een val.

2. Constructie: Een in-mould constructie, waarbij de buitenschaal en de schokabsorberende voering naadloos zijn samengevoegd, biedt doorgaans een sterke en lichtgewicht helm die harde klappen kan opvangen.

3. Pasvorm: De helm moet goed passen op je hoofd. Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest en dat de helm goed aansluit op je hoofd zonder te knellen.

4. Ventilatie: Voldoende ventilatieopeningen en interne kanalen zorgen ervoor dat je hoofd koel blijft en voorkomen oververhitting tijdens intensieve ritten.

5. Comfort: Een comfortabele helm is essentieel, vooral tijdens lange ritten. Zachte en goed geplaatste voeringen en verstelbare bandjes dragen bij aan het draagcomfort.

6. Verstelsysteem: Een gemakkelijk verstelbaar systeem voor de pasvorm, zoals een draaiknop aan de achterkant, zorgt voor een nauwkeurige aanpassing aan je hoofdvorm.

7. Gewicht: Een lichtgewicht helm vermindert de belasting op je nek en zorgt voor meer comfort tijdens het rijden.

8. Certificering: Controleer of de helm voldoet aan de relevante veiligheidsnormen, zoals CE of CPSC-certificering.

9. Stijl: Hoewel dit geen directe invloed heeft op de prestaties, is het leuk om een helm te kiezen die ook bij je persoonlijke stijl past.

Onthoud dat de beste MTB-helm diegene is die goed past en aan je specifieke behoeften voldoet. Het is altijd verstandig om verschillende helmen te passen en te proberen voordat je er een aanschaft. Kies voor je veiligheid en geniet van je avonturen op de trails!

[products=blog_mtb_helm]

 

Wat is een mips helm?

Een "MIPS-helm" verwijst naar een helm die is uitgerust met MIPS-technologie, wat staat voor "Multi-Directional Impact Protection System". MIPS is een geavanceerd veiligheidssysteem dat is ontworpen om de hersenbescherming te verbeteren bij fietsers, skiërs, snowboarders en andere sporters die helmen dragen.

Het MIPS-systeem bestaat uit een laag met een lage wrijvingscoëfficiënt tussen de binnenschaal van de helm en de voering. Dit maakt het mogelijk dat de buitenste schaal van de helm ten opzichte van de binnenste schaal kan bewegen. De beweging kan de rotatiekrachten verminderen die optreden bij een schuine impact op het hoofd.

In traditionele helmen is de bescherming meestal gericht op rechtlijnige impact, maar bij veel ongevallen treedt een schuine impact op, wat tot meer gevaarlijke rotatiekrachten op de hersenen kan leiden. Het MIPS-systeem helpt om deze rotatiekrachten te verminderen, wat de kans op hersenletsel kan verminderen in het geval van een ongeval.

Het is altijd belangrijk om een goed passende en veilige helm te dragen tijdens het sporten of fietsen. Het gebruik van een MIPS-helm kan een extra laag bescherming bieden tegen bepaalde vormen van hersenletsel.

[products=blog_mtb_helm_mips]

 

Is mips nodig?

Hoewel het dragen van een helm in het algemeen cruciaal is voor de veiligheid tijdens het fietsen, mountainbiken, skiën, snowboarden en andere activiteiten waarbij hoofdbescherming vereist is, is het gebruik van MIPS-technologie niet absoluut noodzakelijk, maar het kan wel extra voordelen bieden.

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) is een geavanceerd veiligheidssysteem dat is ontworpen om rotatiekrachten op de hersenen te verminderen bij schuine impactongevallen. In traditionele helmen absorberen voeringen meestal rechtlijnige impact, maar bij veel ongevallen treedt een schuine impact op, wat tot gevaarlijke rotatiekrachten op de hersenen kan leiden. Het MIPS-systeem voegt een extra laag bescherming toe door de mogelijkheid te bieden aan de buitenste schaal van de helm om enigszins te bewegen ten opzichte van de binnenste schaal, waardoor rotatiekrachten worden verminderd.

Hoewel MIPS niet absoluut noodzakelijk is, wordt het beschouwd als een waardevolle verbetering van de veiligheid in helmontwerpen. Helmen zonder MIPS kunnen nog steeds voldoen aan de veiligheidsnormen en een goede bescherming bieden tegen rechtlijnige impact.

Het is essentieel om te onthouden dat het dragen van een helm van welk type dan ook altijd beter is dan geen helm dragen. Het belangrijkste is om een goed passende en goedgekeurde helm te gebruiken die geschikt is voor de specifieke activiteit die je uitvoert. Of je nu kiest voor een helm met of zonder MIPS, zorg ervoor dat je een hoogwaardige helm draagt die goed aansluit op je hoofd en voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. De keuze voor MIPS is uiteindelijk een persoonlijke beslissing op basis van je behoeften, voorkeuren en budget.

[products=blog_mtb_helm_echo_mips]

 

Hoe lang doe je met een mtb helm?

De levensduur van een mountainbikehelm kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de helm, de kwaliteit van de materialen, de gebruiksfrequentie en de intensiteit van het gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om een helm na ongeveer 3 tot 5 jaar te vervangen, zelfs als deze er nog goed uitziet, tenzij de fabrikant een andere aanbeveling doet.

Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden bij het bepalen van de levensduur van een MTB-helm:

1. Fabrikantrichtlijnen: Sommige helmfabrikanten geven een aanbevolen vervangingsperiode aan, dus het is altijd een goed idee om de instructies en aanbevelingen van de fabrikant te controleren.

2. Slijtage: Als je je helm vaak gebruikt en intensieve mountainbiketochten maakt, kan de helm sneller slijten. Het is belangrijk om regelmatig de staat van je helm te controleren op tekenen van slijtage, zoals beschadigingen aan de buitenkant, versleten riemen, losse padding of andere zichtbare tekenen van achteruitgang.

3. Schokken/ongevallen: Als je helm een zware val heeft meegemaakt of betrokken is geweest bij een ongeval, moet je de helm onmiddellijk vervangen, zelfs als er geen zichtbare schade is. Helmen zijn ontworpen om slechts één impact te weerstaan en kunnen structurele schade hebben opgelopen die niet direct zichtbaar is.

4. Opslag en omgevingsfactoren: Helmen die blootgesteld zijn aan extreme temperaturen, vocht of chemicaliën kunnen sneller achteruitgaan. Bewaar je helm op een koele, droge plaats en houd deze uit de buurt van direct zonlicht en chemicaliën.

Het is essentieel om de veiligheid serieus te nemen en een helm te vervangen als deze niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet of als je twijfels hebt over de integriteit ervan. Als je enige twijfel hebt over de staat van je helm, is het verstandig om deze te laten controleren door een professional of gewoon een nieuwe helm aan te schaffen voor optimale bescherming.

 

Welke helm voor trails?

Bij het kiezen van een mountainbikehelm voor trails, zijn er een aantal belangrijke functies en eigenschappen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de helm geschikt is voor off-road rijden. Hier zijn enkele suggesties voor functies die nuttig kunnen zijn bij het kiezen van een MTB-helm voor trails:

1. Veiligheidsnormen: Zorg ervoor dat de helm voldoet aan relevante veiligheidsnormen, zoals de CPSC-norm in de Verenigde Staten of de CE-norm in Europa. Dit garandeert dat de helm voldoet aan de minimumvereisten voor impactbescherming.

2. Ventilatie: Mountainbiken op trails kan intens zijn en je kunt flink zweten. Kies een helm met voldoende ventilatieopeningen om de luchtstroom mogelijk te maken en je hoofd koel te houden tijdens het rijden.

3. Pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel voor comfort en veiligheid. Probeer de helm te passen voordat je hem koopt om ervoor te zorgen dat hij goed aansluit op je hoofd. Veel helmen hebben verstelbare pasvormsystemen om de pasvorm aan te passen.

4. Vizier: Een afneembaar vizier kan handig zijn om je ogen te beschermen tegen de zon, takken en modder tijdens het rijden op trails.

5. Constructie: MTB-helmen zijn meestal gemaakt van schuim met een harde buitenschaal (bijvoorbeeld polystyreen met een polycarbonaat schaal). Sommige helmen hebben extra verstevigingen of MIPS-technologie voor meer bescherming.

6. Gewicht: Lichtgewicht helmen zijn comfortabeler voor langere ritten en bieden minder belasting voor je nek.

7. Aanpasbaar vizier: Sommige helmen hebben een aanpasbaar vizier dat je kunt verstellen voor de juiste hoogte en hoek, zodat het goed aansluit op je rijstijl en bril.

8. Kinband: Een goed kinbandsysteem houdt de helm stevig op zijn plaats, zelfs op ruige trails.

Enkele populaire merken die bekendstaan om hun kwalitatieve MTB-helmen zijn MET, Smith, Specialized, Troy Lee Designs, POC, en Fox Racing. Het is aan te raden om verschillende helmen te passen en te vergelijken voordat je er een kiest, om ervoor te zorgen dat je de juiste helm vindt die comfortabel zit en de bescherming biedt die je nodig hebt tijdens je trailsessies.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment

Recente artikelen

17-05-2023
Hope Tech 4

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »